Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!
Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!

Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!

Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!

Wij werken, spelen én leren in de splinternieuwe (Park)school en hebben bewegend leren centraal gezet!

U bent hier:  Home  >  PR  >  Aanpak nieuwe Parkschool smaakt naar meer
Terug naar de vorige pagina

Aanpak nieuwe Parkschool smaakt naar meer

 VIANEN • Begin volgend jaar start de bouw van parkschool De Looch, midden in de wijk De Monnikenhof in Vianen.

De school vervangt de huidige schoolgebouwen van De Wegwijzer (school van stichting Trinamiek) en De Voorhof (stichting Fluenta). Sinds een aantal jaren is ook de kinderopvang en de buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang Vianen (SKV) medegebruiker van het gebouw in het park.

Het is de bedoeling dat de nieuwe school begin 2019 in gebruik wordt genomen. Tot die tijd zullen de leerlingen gebruik maken van de bestaande gebouwen. De beide nogal hoekige schoolpanden dateren van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Ze zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van modern onderwijs.

Aanbesteding
Trinamiek en Fluenta zijn gezamenlijk bouwheer van het project. Momenteel wordt nog gewerkt aan de vergunningsprocedures. Voor het eind van het jaar zal ook bekend worden welke aannemer het gebouw mag bouwen.

Het nieuwe gebouw krijgt een oppervlakte van 3.553 vierkante meter bruto vloeroppervlakte. De maximale hoogte bedraagt acht meter.

De ongeveer vijfhonderd leerlingen krijgen in het gloednieuwe pand de beschikking over 24 modern ingerichte groepsruimten met leerpleinen, gemeenschappelijke ruimten en ruimten bedoeld voor medegebruik door kinderopvang. "Die ruimtes zijn zodanig flexibel, dat we in de toekomst altijd kunnen schuiven met tussenwanden", zegt Theo Klinkien, bestuurder van Trinamiek.

Paviljoenachtige opzet
Het gebouw krijgt een paviljoenachtige opzet, dat wil zeggen dat er tussen de diverse bouwdelen binnenhoven gerealiseerd worden. De centrale hal bevindt zich aan de noordzijde. De leerlingen van beide scholen zullen nog wel gebruik blijven maken van hun eigen ruimtes. "We zullen zoveel mogelijk gebruik gaan maken van gemeenschappelijke ruimtes. De samenwerking tussen de drie partners behelst overigens niet alleen het delen van één gebouw. Vanaf het begin is afgesproken dat we ook meer inhoudelijk gaan samenwerken. Er komt straks een brede educatieve voorziening waar opvang en onderwijs wordt geboden voor kinderen van 2 tot 12 jaar"

Klinkien ziet zo'n vorm van mooie samenwerking overigens ook wel zitten bij toekomstige nieuwbouw van scholen in Vianen, zoals bijvoorbeeld in het nieuwe dorp Hoef en Haag.

Niet energieneutraal
De bouwkosten van de nieuwe Parkschool bedragen circa 8,2 miljoen euro. "Binnen het budget en de eisen van het bouwbesluit hebben we het maximale gedaan om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken". "We plaatsen bijvoorbeeld negentig zonnepanelen op het dak. Maar er was helaas geen geld beschikbaar voor zeer omvangrijke duurzame investeringen", zegt Klinkien. "Het gebouw is dus zeker duurzaam, maar helaas niet helemaal energieneutraal."

Voordat de aannemer aan het werk gaat, zal de gemeente het terrein begin volgend jaar bouwrijp maken. "Vanaf dat moment is het terrein één grote bouwput", zegt verantwoordelijk wethouder Frank Meurs. De bouwwerkzaamheden zullen wel gepaard gaan met overlast, vooral door het bouwverkeer door smalle straatjes zoals de Rietkamp.

De afgelopen maanden zijn de bewoners diverse malen geïnformeerd over de plannen. Wethouder Frank Meurs is zeer tevreden over het verloop tot nu toe. "Soms kwamen daar zelfs heel goede tips uit. Bij één van de bewonersavonden stelde een mevrouw voor om de school tien meter naar het midden van het park op te schuiven. Ik vond dat eigenlijk wel een verdraaid goed idee. De volgende dag heb ik haar teruggebeld dat we het zouden regelen. Die mevrouw was helemaal verbaasd."

Dick Aanen

Contactgegevens

De Voorhof
De Looch 3
4133 DK Vianen
infovoorhof@fluenta.nl
0347 373527

Jaarkalender 2021-2022